Riothermie

Warmte uit het riool herbenutten: als we dan toch het riool moeten vervangen...

Het idee

Rioolwater heeft veelal een temperatuur van 15 tot 20 graden Celcius. Soms is die temperatuur nog hoger, bijvoorbeeld bij het af laten lopen van zwembadwater of bij water uit processen.

Die warmte kan teruggewonnen worden om vervolgens ingezet te worden als energiebron. Die dan weer ingezet wordt voor het verwarmen van een ruimte, proceswater, etcetera.

De techniekprincipe afbeelding thermpipe

De warmtebron voor het terugwinnen is de rioolbuis en de omringende grond, die door een continue stroom van water met voldoende warmte opgewarmd raakt en als het ware de warmte opslaat. Door nu rond een rioolbuis een spiraalringleiding aan te brengen en daar een oplossing van water en glycol door te pompen, wordt de warmte uit de buis en de omgeving opgenomen en overgedragen aan het water/glycol mengsel.

Door het toepassen van een spiraalringleiding juist aan de buitenzijde rond de rioleringsbuis, wordt het oppervlak waarover de warmte wordt teruggewonnen sterk vergroot. En dus wordt het rendement van het systeem daardoor verhoogd omdat ook warmte aan de aardzijde van de buis wordt opgenomen en niet alleen primair uit het rioolwater, zoals bij een warmtewisselaar in de buis wel het geval is.

Het warmere mengsel gaat naar een warmtepomp waar overdracht plaatsvindt op het systeem dat de warmte hergebruikt (bijvoorbeeld een verwarmingssysteem van een zwembad of een woonblok). In het bijgaande schema is dat principe zichtbaar.

Het systeem kan (gezien vanuit het toepassen van één warmtepomp) een maximale lengte van 400 meter beslaan.

Met een lengte van 36m1 omwikkeld riool kan - uitgaande van de warmte van 15-20 graden Celcius - ca. 22kW aan warmte-energie teruggewonnen worden.

Eerste project

Gebr. Voets heeft in opdracht van de Gemeente 's-Hertogenbosch en in samenwerking met de firma Frank Gmbh. een eerste project in Brabant gerealiseerd. Het gaat hier om een herinrichtingsproject waarbij het vervangen van het riool toch al op de planning stond en waarbij op het betreffende riool de riolering van het zwembad 'Kwekkelstijn' in Rosmalen is aangesloten. De teruggewonnen warmte wordt gebruikt om het zwembad weer opnieuw te verwarmen.

Riothermie projectOverigens is riothermie is een relatief nieuwe manier van energieterugwinning. Veelal bevindt deze zich nog in de onderzoeksfase en grootschalige toepassing is nog niet aan de orde in Nederland. Maar wellicht komt daar, op basis van de ervaringen in Rosmalen snel verandering in!!

Partnerschap

Weliswaar is het systeem niet ingewikkeld, maar het aanleggen is nog geen sinecure. Met name het aan elkaar lassen van verbindingen om gegarandeerd lekvrij het medium (water en glycol) rond te kunnen pompen, is een specialistische klus. Ook het verdichten en zettingsvrij afwerken van de puinbaan en de bestrating vraag veel aandacht.

Zorg, aandacht en specialistische kennis zijn nodig om een lekdicht en langjarig onderhoudsvrij systeem onder de grond te krijgen dat de meerkosten terugverdient. Door energie terug te winnen uit afvalwater en door daarmee CO2 emissie te reduceren.logo neu frank horizontal rgb offen

Gebr. Voets Weg- en Waterbouw b.v. en Frank Gmbh. hebben op dit project nauw samengewerkt met een goed resultaat. Een samenwerking die ook andere opdrachtgevers energie en CO2 emissie kan besparen!!

Meer weten? Neem contact met ons op!!

Contact

Voor direct contact:
073-5213556

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bezoekadres:
Vinkenveld 4
5249 JP Rosmalen 

Klik hier voor:
Uitgebreide contactgegevens

Routebeschrijving


sebnckvcaerkendleerbedrijftft